GUIDE: Konfirmationstale (med eksempel)


Sådan skriver du en god konfirmationstale (som konfirmand)

Det kan virke næsten helt uoverskueligt: Du skal som konfirmand stå alene overfor alle gæsterne og holde en tale. Hvad skal man sige? Hvem skal man nævne? Hvordan kommer man i gang? Vi vil i denne artikel prøve at guide dig igennem konfirmationstalen.

Hvordan kommer man IKKE igang?

Den første sætning i din tale er den, som er næstvigtigst (Kun overgået af den sidste). Det er derfor vigtigt, at du tænker denne sætning godt igennem. Indeholder den talens mest centrale budskab? Netop fordi denne første sætning kan være så svær er det en god idé at gå i gang et andet sted. Følg derfor denne 4-trins liste til at skrive en god konfirmationstale.

Trin 1: Skriv en liste over ting, du gerne vil have med.

Du behøver ikke at have så mange detaljer. Bare skriv en liste – du kan altid ændre i det senere.

Herunder kan du se et eksempel på en liste til inspiration:

  • Tak
  • Kærlighed til familie (alle familiemedlemmer)
  • Det første jeg kan huske
  • Anekdote fra min barndom
  • Afslutning

Mere behøver du ikke at skrive til at starte med.

Trin 2: Skriv lidt til hvert punkt på listen

Nu skal du prøve at udbygge dine stikord. Det behøver ikke at lyde flot og færdigt endnu. Du er stadig bare ved at få dine tanker ordnet.

Sådan her kunne det se ud:

Tak – Jeg vil gerne sige tak for alle gaverne. Tak fordi I ville komme, tak fordi jeg har haft en god barndom

Kærlighed til familie – Jeg elsker jer (tak for støtten)

Far og mor: Tak fordi I har støttet mig gennem min barndom, tak fordi I vil holde min fest.

Bror: Tak fordi du ikke bare er min bror, men også min ven.

Søster: Jeg glæder mig til at bruge de næste mange år på at se, hvordan det hele kommer til at gå os.

Bedsteforældre: Tak for alle de gode ferier i min barndom, jeg håber at jeg stadig må komme på besøg. Også selvom jeg ikke bare er et barn.

Det første jeg kan huske: Min fødselsdag, ikke huske hvor mange år, jeg kan huske hvad for noget tøj. I var der for mig – tak.

Det er stadig lidt noget rod. Men idéerne er blevet tydeligere – der er ved at komme en retning og struktur på det hele.

Trin 3: Begyndelse og afslutning

Nu ved du, hvad talen skal indeholde. Så skal du til at i gang med at skrive begyndelsen og afslutningen på talen. Det er de to vigtigste dele. Ligesom, når man skriver længere tekster er det en god idé at indledning og afslutning passer sammen, så der er en rød tråd i talen.

Du skal huske at sige sige det vigtigste både først og sidst. Eftersom denne tale er en takketale, har jeg valgt at indlede min tale med at sige tak:

Indledning:

“Jeg vil gerne sige tak. Tak fordi I ville komme, tak for alle gaverne og tak for min barndom.”

Her bliver der først sagt tak helt overordnet. Så bliver sagt tak for de tre vigtigste ting:

Tilstedeværelsen – Det er fedt, at de er mødt op (men det kunne man næsten også forvente – de blev jo inviteret)

Gaverne – at de har gaverne med er også stort. Dette skal have lidt mere fokus end, at de bare er til stede.

Barndommen – Her er årsagen til, at de er her: Du vil gerne sige tak til alle dem omkring dig for at have passet på dig, mens du var lille.

Ved at sige disse tre ting, er talen naturligt kommet i gang.

Afslutning:

“Det var altså et tak. Et tak fordi I kom, et tak for de flotte gaver og et tak helt specielt tak til mine forældre for denne flotte fest.”

 eller

“Til sidst vil jeg gerne sige til jer allesammen: Tak fordi I har været der for mig på hver jeres måde i løbet af min barndom.”

Trin 4: Finskrivning og øvelse

Nu har du dine dele. Nu er det bare at skrive dem om til et fint og naturligt sprog. Her kan du med fordel også skrive skrive nogle gode og naturlige overgange ind.

“Jeg vil gerne sige tak for alle gaverne. Tak fordi I ville komme, tak fordi jeg har haft en god barndom

Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til min nærmeste familie og gøre min kærlighed klar: Jeg elsker jer. Det er så fantastisk dejligt, at I er der for mig i min hverdag. Jeg har jer at regne med og støtte mig op ad.

Mor og far. Tak for jeres støtte, husly og mad på bordet. Og ikke mindst tak for at I vil holde denne her fest for mig.

Bror. Jeg er glad for, at du ikke bare er endnu et familiemedlem – du er også min ven og ikke mindst mit forbillede. Vores dagligdage kan være en smule hektiske; og jeg får det ikke sagt nok. Tak. Tak.

Og du! Min kære, søde lillesøster. Du skal også have et stort tak. Hvor jeg dog glæder mig til at se, hvordan det kommer til at gå os.

Og henvendt til de bedste bedsteforældre i verden: Tak for alle de gode ferier hos jer i min barndom, jeg håber at jeg stadig må komme på besøg. Også selvom jeg ikke bare er et barn.

Uden at det skal blive langt og pinligt, vil jeg gerne finde en anekdote frem. Jeg kan nemlig huske min første fødselsdag her. Jeg kan ikke huske hvor gammel jeg blev – 2? måske 3? Men jeg kan huske mine grønne smækbukser. Mange af jer, der er her i dag, var også med dengang. I var – og er – der for mig. Jeg siger tak. Tak.

Til sidst vil jeg gerne gentage til: Tak fordi I har været der for mig på hver jeres måde i løbet af min barndom”

Mere behøver du ikke at sige, men det er selvfølgelig godt, hvis du kan tilføje lidt mere – du skal bare huske: Det du siger skal være værd at høre på. Der er intet værre en lange taler, der ikke er gennemøvede!

Konklusion

Det kan være svært at skrive sin egen tale, men ved at gribe det an gennem disse trin er det muligt at konstruere en simpel konfirmationstale, der kan bringe det vigtigste budskab frem: Et stort og fyldigt tak til dine familie og alle de øvrige gæster.

Når du så har holdt talen, kan du også som konfirmand have en  sjov og spændende konfirmationssang klar.  Held og lykke!

Leave a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>